De oogst is binnen. Met een speciaal corona-team hebben we dit jaar de Beli Martin-druiven binnengehaald. En wel in een recordtempo, met knipervaring van jongs af aan. We hebben hulp gekregen van Dejan en Renata van Kmetija Jures.

Gelukkig was het een mooie dag, met een zonnetje, niet te warm en een klein frisser windje. Beter kan een druivenplukker zich niet wensen!
De druiven zijn goed volgroeid, zien er gezond uit en natuurlijk is ook een deel niet echt een foto waard. Dan zijn er bruine plekken of zwarte vlekken van bederf. Dat wil je niet in je most hebben; het wordt eruit geselecteerd. Het is echter de natuur. Insecten proberen van de suiker te snoepen evenals de fazanten, wielewalen en de hazen. Die lusten ook graag een heerlijke zoete druif. Dit hoort erbij; dit ‘verlies’ nemen we.
Jaarlijks tekenen we, na het ontstelen, op een van de verzamelcontainers af hoeveel is geoogst.

Het is wat minder dan gehoopt omdat het enige weken droog weer is geweest en vooral omdat er een ziekte heerst waar vooralsnog geen kruid tegen gewassen is. ‘Rumanica’1, de regionale plaag van dit moment. Voordat we op reis naar Den Haag gaan moeten we nog enkele stokken verwijderen die inmiddels ziek zijn en dan maar hopen op een goede winter en iets ‘van boven’ waardoor het overwaait. Er is niets anders aan te doen.
Het druivensap is opgeslagen in een roestvrijstalen vat voor twee dagen.
Intussen hebben we door Nadja Irgl (Enolosko Svetovanje “Nadja” – Ormoz) een analyse laten uitvoeren. De hoeveelheid suikers en zuren zijn belangrijk. Ze heeft 85 Öchsle gemeten en de zuren zijn bepaald op 6,22 gram/liter. Als Nadja tevreden is, dan is er wéér een pak van ons hart. Vandaag maakte ze ons blij met de metingen.

Morgen gaat het sap over naar het eikenhouten Beli Martin-vat en dan moeten de hangende luie donders met hulp van gisten aan het werk om te fermenteren. Want alleen dan ontstaat er witte wijn met een alcoholpercentage van ongeveer 11,0% of een beetje meer. Als ze d’r een beetje zin in hebben.
Dus, aan het werk jullie!
- https://en.wikipedia.org/wiki/Flavescence_dorée