Wijn met een verhaal

De HOE-vraag

De vraag wordt ons regelmatig gesteld. Hoe kom je zo in Slovenië terecht? Dat ligt toch bij Tsjechië? 

Een gesprek begint heel vaak op deze manier. 

Slovenië………., de snelweg tussen Istrië en de pas over de Alpen. Dat is het voor veel bezoekers van de Kroatische kust. 

Veel van de mensen die we spreken stoppen op de heen- of terugweg maar zelden in Slovenië en dat terwijl het zoveel moois te bieden heeft. Slovenië is een land van open natuur en met het woord Love in de naam. Hoe bijzonder?!

Zeker voor ons; we zijn blij met ons huis in het oosten van Slovenië en de wijngaard die erbij hoort. Het was een soort van package-deal: huis mét wijngaard, al was dat laatste niet helemaal de bedoeling. Maar nu zijn we wel blij hoor. 

Deze week deed wonder boven wonder Koning Winter een beetje van zich spreken. Met de nadruk op: een beetje. Er viel wat natte sneeuw en dat leidde tot prachtige witte plaatjes. Dan is het helemaal genieten van de tuin, de wijngaard, de fruitbomen met een laagjes sneeuw en de heuvels op de grens van Slovenië en Kroatië. Het blijft een prachtig gezicht en we noemen het ons eigen openluchttheater!

Pergola met sneeuw, route naar de wijngaard

Het snoeien van de wijnstokken staat op het programma. Dat is het eerste dat er moet gebeuren aan het begin van het nieuwe jaar. Het tweede, een volstrekt onzichtbaar klusje, is alle wijnstokken fixeren. Wijnstokken hebben wiebelige beentjes en ze moeten stevig vastgezet worden aan een steunstok en aan de steundraad. Dit werk moet af voordat we weer terug naar Den Haag gaan.

Geniet even mee van de prachtige plaatjes en de volgende keer vertellen we meer over het snoeien. Beloofd, met een actiefoto! 

Van het werk van voorgaande jaren, liggen flesjes Beli Martin voor je te wachten in Den Haag. Bestel via de shop of stuur een berichtje. We zorgen dat er een doosje bij je wordt afgeleverd.