Wijn met een verhaal

“Blub – blub”, moet het klinken.

We maken weer een stap in het wijnproductieproces. 

Na 48 uur hevelen we het sap over van het roestvrijstalen vat naar het eikenhouten vat Beli Martin. Het houten vat is goed schoongepoetst zodat er geen ongewenste bacteriekolonieën achterblijven. Die kunnen de boel namelijk goed verstieren. 

We willen zo schoon mogelijk druivensap overbrengen naar het vat en we ontdoen ons daarom van het sediment dat onderin ligt. Wij moeten het helaas weggooien omdat we de machines niet hebben om het te verwerken. 

Dan worden de gistjes wakker gemaakt met een lekker 30 graden badje van lauw water en sap. 

We kopen bij Nadja Irgl (Ormoz) gecultiveerde gist want het gebruik van wilde gist is een te groot risico. Het kan zomaar een week duren voordat het aanslaat en dat gaat weer ten koste van de kwaliteit. 

Gist-papje in het vat

De gist-badje voegen we toe aan het vat en dan zet Dejan (Kmetija Jures, Globoka) het waterslot op. We gebruiken altijd een waterslot van een pottenbakker hier uit de buurt. Lekker traditioneel. We hebben jaren terug dit waterslot gekregen van twee van de plukkers, afkomstig uit Nederland. Het is een leuk aandenken en alleen daarom heeft het al de voorkeur boven een plastic geval.

Beli Martin-eikenhouten vat met waterslot

En dan komt het grote wachten………. tot het Beli Martin-vat reageert.

We willen namelijk onze eigen huisorkest in de kelder.

En, hoe eerder hoe beter!

“Blub, blub”, dat willen we horen.