Wijn met een verhaal

Martinovanje

De 11de van de 11de.
Door heel Europa staan mensen op verschillende wijzen stil bij deze dag. Het is van origine een Christelijke feestdag. Het markeert de overgang van de oogstperiode naar de winter. Deze overgang kan worden bijgestaan door vuren, lampionnen, speciale gerechten bijvoorbeeld met gans of wild, aftrap van carnavalsseizoen of een toast met een Beli Martin. Dat laatste doen wij.

Lampion bij Sint Maarten

Martin (overleden 2014) is de naamdrager van onze droge witte wijn, die we zelf maken in oost-Slovenië. Martin is ook een heilige genaamd Martin van Tours. Deze Martin was een sociale bisschop, die oog had voor mensen die minder bedeeld zijn. Hij is begraven op 11 november 397. In Slovenië wordt de 11e van de 11e ook gevierd en heet het Martinovanje. De dag wordt opgeleukt met een goed wijntje, een lekker hapje en vaak ook muziek. 

Sint Maarten van Tours die een stuk van zijn mantel afsnijdt voor een bedelaar, fresco in de Sint-Martinuskerk in Unteressendorf, Duitsland

Op de 11e van de 11e toasten wij met onze Beli Martin op het leven.
Er komen nog veel momenten aan de komende weken om ook te toasten, dus zorg dat er dan een mooie Beli Martin in huis is. Is het een idee voor een cadeautje?
Bestellen kan via de site of zend een pb’tje.
Combinaties van jaargangen zijn ook mogelijk. Het wijst zich vanzelf op deze site.
Voordat je het weet staat DPD met een verrassing op de stoep!