Wijn met een verhaal

Stadse planning

.……. en de harde agrarische praktijk

In 2022 hebben we het er regelmatig over gehad samen. We ‘vallen’ vaak in maart in onze wijngaard en dan heeft Dejan al gesnoeid. Dan is er al het nodige werk gedaan. Vooral Jacqueline had de behoefte om ook te leren snoeien. Welke wijnranken ga je weer gebruiken in het nieuwe jaar en hoe maak je die keuze? Het blijft nog altijd een ‘black box’ want snoeien gaat er nog even niet van komen. De stadse planning matcht immers niet met de harde agrarische praktijk. 

Natuurlijk weet je het wel. 

Het weer laat zich niet plannen. Waarschijnlijk genoten we als we het weer zouden kunnen beïnvloeden overwegend van zonnig weer en lagen we onder een parasol te luieren. Insiders weten hoe blij ik altijd van een regenbui wordt…. NOT!
Als wijnboer hebben wij al anders leren kijken naar de pracht van de seizoenen, een fikse regenbui en we waarderen de koude nachten in de tijd dat er moet worden geoogst. 

Maar goed, om de wijngaard te kunnen behouden moeten we ons werk in Nederland en in Globoka plannen. Zo hoort het, zo wordt het van ons verwacht, zo willen wij het ook. Dus vertrok Jacqueline begin januari met de trein naar Oostenrijk met de bedoeling op enig moment in de afgelopen twee weken te leren snoeien. Met een eigen kantoorruimte in Ljutomer kan ze online voor Nederlandse opdrachtgevers, zoals VZVZ en BijnierNET, werken. Dat heeft de corona-crisis wel opgeleverd dat hybride werken tot de mogelijkheden behoort en we maken er dankbaar gebruik van. Zo’n feest is het immers niet in overvolle treinen en dichtgeslibde snelwegen. ‘s Avonds werken gebeurt door ‘de lucht in de agenda’ bijna niet meer. Hoe fijn!

…. nee…., dan de harde agrarische prakijk

Begin januari 2023 tikte de buitenthermometer in Globoka 14 en 17 graden aan. Iedereen dacht dat Koning Winter al vertrokken was. Maar vorige week lieten we jullie al de fantastische winterse taferelen zien. Niets was minder waar, de wijngaard had een wit jasje. En Koning Winter is terug. Niet stevig. In Nederland noemen we dit waterkoud. De kou trekt door alle kleding tot in je botten. Ieder dag valt er een beetje sneeuw dat verder niks doet. Het is bewolkt en nevelig. Al met al geen weer om te snoeien. Leuk gepland Projectleider (!) maar Koning Winter laat zich niet forceren. Dit is de harde agrarische praktijk. Je past je aan aan het weer; het is niet anders. 

Kort en goed, van snoeien is er niets terecht gekomen. 

We hopen jullie volgende week de beloofde actie-verhalen te sturen.